Modifikasi Kemasan Minuman Jahe Madu Çubuk di P4S X Kabupaten Kulonprogo

Authors

  • Khairunnisa Khairunnisa Politeknik Pembangunan Pertanian Yogyakarta Magelang
  • Siwitri Munambar Politeknik Pembangunan Pertanian Yogyakarta Magelang
  • Geraldo Adinugra Rimartin Politeknik Pembangunan Pertanian Yogyakarta Magelang

DOI:

https://doi.org/10.55606/jurimbik.v5i2.1125

Keywords:

UMKM, Packaging, Ziplock

Abstract

UMKM have a strategic role in the national economy, but the competitiveness of their products is still weak due to unattractive packaging that does not meet standards. This study aims to modify the packaging of Ginger Honey Powder Drink products at P4S X Kulon Progo Regency to make them more functional and visually attractive. The method used is mixed methods with a quasi-experimental design in the form of a pre-test and post-test without a control group. Data collection techniques include interviews, FGDs, observations, and questionnaires to 50 consumers. The results show that the use of ziplock packaging improves consumer perceptions in terms of visual aspects, functionality, and overall satisfaction. The average perception score increased significantly after the packaging modification was carried out. This study emphasizes the importance of packaging innovation based on consumer preferences as a strategy to increase the selling value of UMKM products.

References

Aditya, F., Muchayan, A., Bahaswan, R., Lestari, S. E., & Bt Zulkifli, C. Z. (2021). Uji Beda Kinerja Keuangan Bank Menggunakan Independent Sample T-Test. Jurnal Spirit Pro Patria, 7(1), 48- 57

Amelia, J. (2024). PENGARUH PENAMBAHAN JAHE MERAH BUBUK

(Zingiber officinale rosc. var. rubrum) TERHADAP TEKSTUR, WARNA DAN ORGANOLEPTIK PERMEN MADU (Doctoral dissertation, Universitas Andalas).

Aryanta, I. W. R. (2019). Manfaat jahe untuk kesehatan. Widya Kesehatan, 1(2), 39-43.

Asfar, A. H., Gunadi, E., Reftiana, L., Utami, A., & Adriansyah, S. (2022). Pendampingan Modifikasi Kemasan dan Rasa pada Kerupuk Ikan Payus di Desa Pontang Serang. Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(1), 9-15.

Bakti, U. (2020). Pengaruh Kualitas Pelayanan, Produk dan Harga Terhadap Minat Beli Pada Toko Online Lazada di Bandar Lampung. Jurnal Ekonomi, 22(1), 101-118.

Cenadi, C. S. (2000). Peranan desain kemasan dalam dunia pemasaran. Jurnal Desain Komunikasi Visual Nirmana, 2(2).

Dzulfikar, A., Jahroh, S., & Ali, M. M. (2023). Analisa Persaingan Usaha pada Perusahaan Start-Up Jahe Bubuk Instan Dengan Metode Five Forces Porter. SEIKO: Journal of Management & Business, 6(2).

Elvierayani, R. R., Dzikriah, S. I., Arifani, R. D., & Afriyandani, R. (2021). Uji Beda Ekspor dan Import Indonesia-China Sebelum dan Sesudah Pandemi Covid-19. Jurnal Sains Sosio Humaniora P-ISSN, 2580, 1244.

Falakh, I., Ningrum, W. A., Muthoharoh, A., & Permadi, Y. W. (2021, November). Pengaruh Edukasi Metode FGD (Focus Group Discussion) Terhadap Pengetahuan Swamedikasi Antipiretik di Kabupaten Pemalang. In Prosiding Seminar Nasional Kesehatan (Vol. 1, pp. 135-143).

Foster, B., Purnama, S., & Reyta, F. (2021). Modul Desain Kemasan yang Baik untuk Produk Hasil Olahan Ikan(G.Guci Derry Midaya Panca (ed.); Pertama). Unibi Press.

Hadid, M., Ubudiyah, A., & Apriyani, D. W. (2020). Alternatif Aspal Modifikasi Polimer dengan Menggunakan Sampah Plastik Kemasan Makanan. Jurnal Manajemen Aset Infrastruktur & Fasilitas, 4(1).

Mustafa, P. S. (2022). Statistika Inferensial meliputi Uji Beda dalam Pendidikan Jasmani: Sebuah Tinjauan. DIDAKTIKA: Jurnal Pemikiran Pendidikan, 28(2), 1.ULYA, I. H. (2022). EFEKTIVITAS PEMBERIAN SEDUHAN BUBUK JAHE MERAH DAN MADU TERHADAP MUAL MUNTAH PADA IBU HAMIL TRIMESTER I DI WILAYAH PUSKESMAS KECAMATAN SAYUNG KABUPATEN DEMAK (Doctoral dissertation, Universitas Islam Sultan Agung Semarang).

Pamungkas, E. T. G. D., Hadinata, R., & Utomo, E. B. (2021). Aplikasi Mesin Pengiris dan Modifikasi Kemasan untuk Meningkatkan Produksi dan Daya Jual Keripik Pisang di Desa Winongan Kabupaten Pasuruan. Jurnal Tecnoscienza, 6(1), 190-202.

Putro, PUW, & Sulistiyowati, LN (2019). Pelatihan Smart Packaging pada Usaha Mikro Emping Jagung di Kabupaten Magetan. Jurnal Berdaya Mandiri, journal.upy.ac.id, http://journal.upy.ac.id/index.php/lppm/article/view/433

Sagita, L., & Sari, M. W. (2019). Pelatihan Pembuatan Desain dan Label Produk Lurik-Kulit di Panggungharjo Bantul. Abdimas Dewantara, 2(2), 115-119.

Subekti, R., Sari, L. S., Kinanti, L. D., Darma, M. K. S. P., Kusumastuti, M. D. M., & Utomo, N. P.N. (2022). Pendampingan Modifikasi Kemasan Produk Kerupuk dan Keripik di Desa Selo Kecamatan Tawangharjo Kabupaten Grobogan. Jompa Abdi: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(3), 77-85.

Sugarda, Y. B. (2020). Panduan praktis pelaksanaan focus group discussion sebagai metode riset kualitatif. Gramedia Pustaka Utama.

Sugiono, A. Similirity: RESPONS KONSUMEN TERHADAP INSTAGRAM STORIES ANUGERAH TRAVELLERS MELALUI MODEL AIDA.

Sujarweni, V. W., & Utami, L. R. (2019). The master book of SPSS. Anak Hebat Indonesia.

Susetyarsi, T. (2012). Kemasan produk ditinjau dari bahan kemasan, bentuk kemasan dan pelabelan pada kemasan pengaruhnya terhadap keputusan pembelian pada produk minuman mizone di kota semarang. Jurnal STIE Semarang, 4, 132997.

Downloads

Published

2025-06-10

How to Cite

Khairunnisa, K., Munambar, S., & Rimartin, G. A. (2025). Modifikasi Kemasan Minuman Jahe Madu Çubuk di P4S X Kabupaten Kulonprogo. Jurnal Ilmiah Manajemen, Bisnis Dan Kewirausahaan, 5(2), 463–472. https://doi.org/10.55606/jurimbik.v5i2.1125

Similar Articles

1 2 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.